Intervjui

Maja Đorđević – „Show deal again“

Zahvaljujući uspesima naših ljudi, danas za Srbiju zna ceo svet!

Marija Karan, glumica koja u Srbiji, ali i u inostranstvu ima uspešnu glumačku karijeru, zna šta poseduje globalna scena, ali i razume šta nedostaje lokalnoj sceni. Ona je osnovala svoju Fondaciju Balkan Projects i zahvaljujući svojoj fondaciji ona deli znanje, iskustvo i viziju umetničke scene. Da se trud uvek isplati, dokaz je činjenica da su Marijinu ideju podržali brojni galeristi, ali i druge poznate ličnosti.

Marija Karan i Maja Đorđević
Fotograf: BFA Los Angeles

Prvi rezidencijalni umetnik Balkan Projects-a kojeg je Marija ugostila u Los Anđelesu je naša umetnica Maja Đorđevic koja je do sada izlagala širom sveta, u Njujorku, Čikagu, Londonu, Bazelu, Mikonosu…
Maja Đorđević je rođena 1990. godine u Beogradu. Završila je Fakultet za likovnu umetnost, odsek slikarstvo na Univerzitetu u Beogradu. Godinama se bavi slikanjem po naliku na „Paint” program na računaru s tim što ona svojom maštom i četkicom prikazuje svoj svet.

Koncept Majine izložbe je zasnovan na poigravanju sa temom pasijansa, koju smo svi ponekad u životu igrali, sa kartama ili na PC računaru. Kombinovanjem njene slike Los Anđelesa i ličnog iskustva sa simbolikom nekih uobičajenih radnji – početaka i nade, preispitivanja i neprestane borbe, Maja razmišlja vizuelno, ideju prenosi u prostor u kojem priču priča iznova sa ciljem neprekidnog resetovanja.

Show Deal Again, Los Angeles
Fotograf: BFA Los Angeles

Glavni medij Majine umetnosti je Paint program, a kako ističe poslednjih par godina je želela da ga poveže sa nekom igricom koju je fanatički igrala u detinjstvu.

„Pred moj odlazak u LA, čekajući u nekoj maloj travel agenciji da kupim osiguranje za put, videla sam ženu koja govori mušteriji „samo momenat“, a opet u odsjaju staklenog zida vidim kako zatvara solitere i kako karte kreću da skaču. Kako me je to vratilo u detinstvo – to radovanje i poznato ‘DEAL AGAIN?’.  Igraš iznova i iznova i zamišljaš želje! Zamislite samo koliko puta sam to radila – od toga da dobijem peticu u školi, do toga da se i moja simpatija zaljubi u mene“

Maja Đorđević

Odlučila je da svoju devojčicu sa slika stavi u baš u tu situaciju ‘DEAL AGAIN’  i zapita se o čemu danas razmišlja i koliko je lako ili teško “dealing again” sa raznim životnim izazovima i situacijama.

Samuel Vasquez, Maja Đorđević i Marija Karan
Fotograf: BFA Los Angeles

„Jako je važno da naša savremena umetnost dobije svoje mesto u svetskoj sceni. To je vrsta dijaloga preko koje pričamo priču o našoj zemlji, istoriji, tradiciji i nadasve našem identitetu“

Marija Karan

Ovaj show je dobio komplimente za jednu od boljih izložbi u gradu, a to pruža satisfakciju i umetnici Maji Đorđević, kao i organizatorki ovog projekta Mariji Karan, ali i nama u Srbiji, jer smo presrećni što svuda u svetu imamo ljude koji su uspešni i koji su zaslužni što svet voli i zna Srbiju!

Intervju „Show deal again“ sa umetnicom Majom Đorđević i glumicom Marijom Karan sam uradila za Original magazin 30.3.2020. godine.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s