Uslovi korišćenja

Dragi prijatelji,

Nakon dve godine postojanja kao samostalne umetničke stranice, odnosno bloga „Eksplozija mašte“, sa preko 300 objavljenih radova i preko 10.000 pregleda uspela sam sa vama da izgradim jedan mali, ali izabrani kutak sveta.

Ovde se jasno ispoljava kreatinost, znanje, maštovitost, umetnost, sloboda govora i mišljenja. Ovde nema brzih senzacija i jeftinog publiciteta, jer se svi ovi tekstovi grade na istini.

Oni koji prate ovaj blog od početka znaju da se ovde ne može naći plagijat, a svi preuzeti tekstovi imaju ime i prezime svog tvorca i na taj način štitim autorska prava tih ljudi.

Ovaj blog je nicao kao plod ličnog iskustva koje sam ja, kao tvorac ovog bloga, želela nesebično da podelim sa ljudima pisanim putem. Jedino od čega sam se uvek ograđivala jeste da ne stojim iza fotografije, ali sam nju koristila kao paravan da bih vlastitom mišlju, poezijom ili nekim drugim sagledavanjem izrazila jednu kariku koja u nizu egzistencije svakodnevnice uvek nekome od nas na nekom nivou padanja ili uzrastanja nedostaje. Fotografije su preuzimane sa sajtova: Tumblr, WeHeartIt, Pinterest i Pixabay. Fotografije koje se nalaze na putopisnim tekstovima iz kategorije „Putovanja“ su napravljene od strane autora ovog bloga, što znači da su ona iz lične arhive i zaštićena su autorskim pravom.

Sa poštenim akcentom da se ja kao autor trudim da postavim dobru plimu i vetar u svom pisanju – ne bežim od toga da nam se mišljenja mogu razići i da moje mišljenje može biti pogrešno. Zato ovde nema mesijanskog ludila ili nekog profesionalnog pretvaranja kodiranog nekim lažnim psihologizmom i bombastičnim vokabularom za jeftine ili elitne mase. Pred svima nama je u našem nadahnuću i koliko nadahnuće dozvoli čovek takav kakav je – bez veštačkih zaslađivača stvarnosti, ali sa željom da se taj isti čovek motiviše da drugačije brani i gradi vlastito postojanje i da demistifikuje svoje privatne psihoze i idole. Tekstovi koji se bave psihologijom ili medicinom su samo izraz mog ličnog iskustva koje je temeljno stvarano godinama, ali ja nisam psihijatar niti doktor, tako da se moji zaključci ne mogu uzimati validno, ali vam ona mogu pomoći da prevazićete probleme i da se upoznati sa temom pre posete stručnom licu.

Ipak, zbog pritisaka sa raznih strana, neretko krađe umotvorina, došla sam u situaciju da moram braniti svoja autorska prava. Očigledno je da dvogodišnje besplatno darivanje nekima nije bilo dovoljno, pa su se neki dosetili da sebe potpisuju na raznim mestima, a možda i da dobro zarade eventualno menjajući samo naslov ili red reči u svome plagijatorskom umeću. Ako već tako stoje stvari, dužna sam da kao jedina osoba koja vodi ovaj blog, odnosno kao autor, sama svoj PR, glavna i odgovorna urednica oglasim se da drugačije ne mogu intervenisati osim da i sama zauzem sličnu politiku. Ako, dakle neko želi da mu se nešto napiše, priča, poezija, itd. bilo bi korektno da ponudi cenu. Svaki je radnik dostojan svoje plate, a ovde, iza bloga, nema dokonih kada se recimo jedan smisao rađa u surovim uslovima i sa atomskom energijom, a da bi neko drugi profitirao, ugrabio sebi parče reputacije, ili se zagolicao „klik – razonodom“ na tuđ račun. Što će reći da osim kreativnosti na pomenutim nivoima, mogu da ponudim i svoje lične usluge u smislu ako je nekome potreban odgovorim ili dam savet na određenu temu koja ga zanima, budući da sam student Fakulteta Političkih Nauka, a okružena sam svestranim umetnicima, kao i činjenica da sam za svoje malo godina prošla možda čak i više nego neko za ceo svoj život. Dakle, ako želite objašnjenje ili želite da se upustite u konverzaciju, molim vas da me kontaktirate. Sve moje kontakte možete pronači u odeljku „Kontakt“.

  • Ako, dakle, primetite krađu mojih tekstova na drugim portalima, bez mog potpisa, odnosno mog imena i prezimena ili bez povratnog linka, zamolila bih vas da me kontaktirate privatnom porukom.
  • U slučaju da primetite krađu mojih tekstova na društvenim mrežama, takođe bez mog potpisa, odnosno mog imena i prezimena ili bez povratnog linka, zamolila bih vas da tu objavu prijavite i da me kontaktirate privatnom porukom.
  • Fotografije, osim onih putopisnih iz odeljka „Putovanja“, nisu u mom vlasništvu i svako ih može preuzimati, budući da su drugi brojni portali, uključujući brojne aplikacije, prezentovali te fotografije na više mesta nepotpisane ili isto tako besplatno dostupne. Ako neko prepozna svoju fotografiju i ako smatra da je oštećen, neka me kontaktira i ja ću je odmah ukloniti ili potpisati u dogovoru sa vama.
  • Poslovice i citati idu zajedno sa fotografijom – možete ih preuzeti bez mog potpisa, ali ne i bez potpisa autora tog citata ili poslovice.
  • Poetski, prozni i drugi radovi i saveti nisu besplatni i svaka zloupotreba će se registrovati. Besplatno je čitanje izabranog i postavljenog materijala, ali ne i distribucija istih bez moje pismene saglasnosti, odnosno saglasnosti autora.

I za kraj, jedna molba:

Ako među vama ima ljudi dobre volje koji bi sponzorisali razvoj ovog bloga ili mogućnost objave knjige (jer ima merijala za najmanje 3 naslova), ako neko ima nedoumicu ili problem ličnog ili nekog drugog kalibra – ja bih bila zahvalna ako biste me kontaktirali privatnom porukom.

Moram da naglasim da i takav vid komunikacije ima svoju monetizaciju na dobrovoljnoj bazi uz još veći naglasak da ovdašnji projekat nije lajf-kouč radionica, niti onlajn – phihoterapija, ali da može, i ima mogućnost, postati čak i kao umetnički projekat. Terapeutski, odnosno, isceliteljni ugao delovanja ne zavisi od mene kao autora.

Stoga bih još jednom podvukla i zamolila da ako neko želi da finansijski pomogne rad ovog sajta, uz gore pomenute druge primere daljeg razvoja, da me kontaktira putem privatne poruke. Ukoliko bude obezbeđeno dovoljno sredstava biće novih projekata o kojima ćete biti pravovremeno obavešteni.

U nadi da neću biti pogrešno shvaćena ovim redovima – hvala unapred na razumevanju!